The vivid and attractive village square of Valthe

This project is part of Cittaslow Best Practices Contest 2017

Participated by Borger-Odoorn

Social cohesion

Summary project
Inhabitants of the village of Valthe initiated and contributed to the reconstruction of the village square. Their goal was to develop a vivid and attractive square in the ambiance of the former railway station, that offers space for village entertainment and being together. The characteristic features of the old railway station combined with the extension of the green space upgrades the village center and shows hospitality to inhabitants and visitors. 

Goal project
The impact of bringing back the vivacity to the village square contributes to the livability of Valthe in two different ways: 

  1. The solidarity and social cohesion is influenced in a positive way by strengthening the pride and the identity of the village and its inhabitants.
  2. The attractive environment invites visitors to visit the village and the region for daytrips and short holidays by its improved image and appearance.

Result project​

  1. A square that radiates unity
  2. More green space, less bricks as planters
  3. Bringing back the ambiance of the former railway station
  4. Street furniture (like information boards) that fit in the environment. 

Finance (costs and benefits)
Maximum potential of funding subsidy POP3 
€ 61.071,00 - 60,00%

Third-party funding
€ 4.000,00 - 3,93%                                        

Total funding project partners
€ 36.714,00 - 36,07%                       

Total funding
€ 101.785,00 - 100%                                                 

Motivation for the awards

The “square” is one of the most important symbol of the Cittaslow pattern: square means “market”, market means the origin of the most number of towns born, square means “socializations” between people and interpersonal  communication, square means institutional place for events, but also the place for sport,  entertainment's  and traditional activities. The inhabitants of the village of Valthe/Borger-Odoorn Cittaslow has  initiated and contributed to the reconstruction of the village square. Their goal was to develop a vivid and attractive square in the ambiance of the former railway station, that offers space for village entertainment and being together. The characteristic features of the old railway station combined with the extension of the green space upgrades the village center and shows hospitality to inhabitants and visitors.